Завършва концертният цикъл Камерна музика в галерия “Нова", в сътрудничество между Симфоничен Оркестър Сливен и Националната Художествена Гимназия “Димитър Добрович". Последното събитие, под надслов “Виенски класицизъм", ще се проведе в Четвъртък 16 Май 2024 от 18:30, в Галерия “Нова". 

Две вълнуващи произведения от Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат в изпълнение на трио в състав Марта Бонева /цигулка/, Маринела Карагьозова /виола/ и Цвета Латровалиева /виолончело/. 

Дивертиментото за струнно трио е първото и единствено по рода си произведение в творчеството на В. А. Моцарт. Монументалната творба, написана за скромния ансамбъл от цигулка, виола и виолончено. Тя е мост между минало и бъдеще като олицетворява за пореден път непреходния гении на своя автор. Тук отсъстват обичайните по-прости музикални форми и лековат характер, присъщи на жанра "дивертименто“ като се трансформират в шестчасно музикално пътешествие, което съвсем спокойно може да бъде наречено - камерна симфония.

Дует "с две задължителни очила“ – така закачливо Л. В. Бетовен озаглавява дуетът си за виола и виолончело. Той е посветен на него и неговият близък приятел Николаус Змескал. Опитен любител виолончелист и композитор, Змескал е един от първите хора, които Бетовен среща във Виена и който често му помага с намирането на жилище, редактиране на негови композиции и още куп други въпроси. В кореспонденцията помежду им Бетовен се закача с факта, че двамата имат лошо зрение и ще са им нужни два чифта очила за да изпълнят произведението.

 Красивият графичен дизайн на афишите, отново е дело на учениците от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович" Сливен!

Посещението на събитията е безплатно за ученици и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович" Сливен. Ограничено количество билети са налични на касата на зала “Сливен". За повече информация се обадете на телефон 0878893489.