Столичният общински съвет ще разгледа предложение за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, с които се засилва контролът на Столичния инспекторат върху тежкотоварната техника около строителните обекти, съобщиха от СОС.

Дълго време инспекторатът се бори с недобросъвестните строители, които замърсяват уличните платна със своята тежкотоварна техника на излизане от строителните обекти, както и разпиляването на отпадък по време на превозване или около строежите. Новата наредба е съобразена със съдебна практика по дело, формирано по жалба на заинтересовани страни от строителния бранш и цели да въведе ясни правила и повече възможности за контрол от общината.

"В Столичната община, Столичния общински съвет и районните администрации постъпват редица сигнали от граждани за камиони, които замърсяват пътните платна и тротоарите на излизане от строителните обекти. Разпиляването на строителни материали влошават градската среда, създават неудобство на гражданите и не на последно място са предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

Целта на промените е да контролираме чистотата на въздуха – ще развържем ръцете на Столичния инспекторат да контролира по-строго миенето на камионите, които извозват от строежите всеки ден материали – калта по гумите им после става прах, който дишаме всички ние. Моля, гражданите да подават сигнали за всяко нарушение, което видят. Само чрез санкции и контрол на терен можем да се справим с нарушителите", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

С измененията в Наредбата за движение ще се позволи на Столичния инспекторат да продължи и да върши по-ефективно работата си по предотвратяване замърсяването на столицата. Увеличават се и санкциите за строителните фирми, като започват от 1000 лв. и стигат до 50 000 лв. за:

- отвеждането на води от строителните площадки по тротоарите и улиците

- излизането от обектите без предварително почистена от специално изградено за това устройство ходова част

- транспортирането на строителни отпадъци извън определения маршрут

- смесване на земни маси с други строителни отпадъци

- извършване на строително-ремонтни дейности на сгради/обекти без ограда.

В изпълнение на закона се предвиждат контролни механизми за реално прилагане на забраните, които и сега съществуват:

- замърсяването на уличните платна при транспорт на строителни отпадъци

- натрупването на строителни отпадъци извън границите на обектите

- запрашаването на въздуха при ремонтите

- транспортирането на отпадъци в камиони без предпазни мрежи

- изхвърляне на строителни отпадъци директно от етажите на строителните обекти

С предлаганите промени се цели поддържане на чиста среда, запазване спокойствието на софиянци, както и повишаване качеството на атмосферния въздух. 

--

Виктория Ниновска

PR на Столичния общински съвет