Районен съд – Дупница призна 35-годишен дупничанин за виновен в това, че на 21 януари миналата година е подпалил кооперативния пазар в Дупница, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Мъжът, който е с криминално минало, по непредпазливост е унищожил противозаконно чужда недвижима вещ, а именно: 40 кв.м. покривна конструкция, собственост на община Дупница, на стойност 968.56 лева, като със запалка е запалил кашони от картон, при което огънят се е разпространил от външната част на изградения покрив към вътрешността му.

Съдът го осъжда и му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 месеца, като на основание чл. 304 от НПК, признава подсъдимия за невиновен и го оправдава по първоначално повдигнатото му обвинение, да е извършил престъплението умишлено. Наказанието "лишаване от свобода" за срок от 4 месеца следва да се изтърпи при първоначален "общ“ режим.

Осъденият трябва да плати на Община Дупница, представлявана от кмета, сумата от 968.56 лв. - обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата. Подсъдимият е осъден да плати и сума в размер на общо 671.28 лв. – разноски за изготвяне на експертизи.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил.