Апелативен съд – Бургас потвърди присъда на Окръжен съд – Ямбол, с която Илия И. и Исус М. са осъдени на по 4 години затвор за две престъпления спрямо 86-годишен жител на гр. Стралджа.

Двамата подсъдими, с предишни осъждания за идентични деяния, са признати за виновни в това, че на 10 март 2022 г. в дома на Петър С. в гр. Стралджа, действайки в условията на опасен рецидив, в съучастие помежду си като съизвършители, са направили опит да откраднат от него 486.35 лева, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила - нанасяне на удари по лицето с юмруци, като деянието не е довършено поради независещи от тях причини. Признати са за виновни и за това, че на неустановена дата в началото на месец март 2022 г., са отнели 500 лева от владението на собственика  Петър С., без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.

Пред първоинстанционния съд делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, след направените самопризнания от подсъдимите. Съдът е определил наказание 6 години "лишаване от свобода“, като е приложил разпоредбата на НК за редуциране с 1/3 и е определил наказание "лишаване от свобода“ за срок от 4 години за всеки от тях, което да бъде изтърпяно при първоначален "строг“ режим.

Подсъдимите са обжалвали присъдата пред въззивната инстанция с искане за намаляване на наказанието.

След цялостната проверка първоинстанционния съдебен акт, обсъждане доводите на страните и подробен анализ на събраните по делото доказателства Апелативен съд – Бургас е стигнал до извода, че жалбите са неоснователни. Въззивният състав е намерил присъдата на Ямболския окръжен съд за обоснована, законосъобразна и справедлива.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

След произнасяне и изготвяне мотивите на решението, Апелативен съд – Бургас потвърди и взетата мярка за неотклонение спрямо подсъдимите "задържане под стража".

Определението не подлежи на обжалване.