Затварят за ремонт музей "Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица. От културната институция уточняват за Агенция "Фокус“, че от днес – 12 септември няма да приемат посетители, тъй като в сградата започва реконструкция. Дейностите са част от проект на Община Велико Търново за обновяване на паметника на културата. Официалното му начало беше поставено с първа копка, направена от заместник- кмета проф. Георги Камарашев, ръководителя на проекта инж. Динко Кечев и инж. Петър Петров, представител на фирмата изпълнител.

Общата стойност на проекта е 2 850 760 лв. Средствата по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 са 1 743 689, 46 лв., националното съфинансиране е 307 709 лв, 730 941 лв. са осигурени с инвестиционен кредит от "Регионален фонд за градско развитие“, а участието на Община Велико Търново, която е бенефициент по проекта, е 68 420 лв.

Цялостното реновиране на историческата сграда включва ремонт на покрива, обновяване на фасадата, изграждане на отоплителна инсталация и вентилация, подмяна на дограмата и канализацията, подмяна вътрешните настилки и облицовки, изграждане на вътрешна и външна съвременна достъпна среда.

Ремонтните дейности трябва да приключат до края на април 2023-а година и ще осигурят подобряване на културната среда и инфраструктура в града, уверяват от Регионалния исторически музей в старата столица.

Луиза ТРАНЧЕВА