Става трудно! Затварят за движение един от входовете на Пловдив:

"Рогошко шосе" ще бъде напълно затворено за движение в края на септември заради генералния ремонт на пътя. Това ще стане обаче след като се отвори Карловско шосе улица ("Васил Левски") на кръстовището с бул. "Дунав" и след като напреднат строителните дейности по "Голямоконарско шосе", съобщи за "Фокус" заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Затварянето на "Рогошко" се налага, защото няма да се ремонтира само асфалтовата настилка, а се прави ново пътно легло, за да понесе по-голямо натоварване. Същинският ремонт на самото шосе ще започне след завършването на пътя към "Дунапак". В момента се подготвя пътната основа на пресечката, предстои да се сложат бордюрите и веднага след това участъкът ще се асфалтира. Водопроводът и канализацията на отбивката вече са подменени.

Райчев е разпоредил да се премахнат всички храсти, папур и растителност от границата с община "Марица", за да не пречат на строителите. Строителното разрешение за последния участък от около 1 километър, който попада на територията на община "Марица", трябва да бъде издадено от областния управител.  

Цялостната реконструкция на дългото около 5 километра "Рогошко шосе" трябва да бъде извършена за 2 години. Ремонтът включва подмяна на цялата конструкция на пътя – земно легло, асфалт, нови канавки, нова канализация, тротоари, улично осветление. Предвидено е да се засадят около 100 чинара. Няма да има велоалея. По време на ремонта е осигурен обходен маршрут за автомобилите, но за втория етап - от гробищата до кръговото кръстовище, движението ще се затваря наполовина. 

Обектът е на стойност 15 млн. лв. с ДДС, 12.5 млн без ДДС. За тази година са осигурени 3.5 милиона.