Затварят моста в Градския парк в Ямбол, заради ваденето на кръста от река Тунджа. Богоявленският ритуал ще започне в 11:30 с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм "Свети Николай Чудотворец" часа, информират от общината.

На церемонията ще присъстват представителни части от гарнизон Ямбол, официални лица и граждани.

Литийно шествие ще потегли от храма в 11:50 часа и ще се отправи към моста в Градския парк, намиращ се до Минералната баня.

В 12:00 часа от моста ритуално ще бъде хвърлен Светият Кръст във водите на река Тунджа. Мъжът, който го извади, ще получи благословия за здраве от свещениците и награда от кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

С всяка изминала година все повече са кандидатите, които скачат в реката, за да извадят Кръста.

Община Ямбол изяви желание по време на ритуала мостът да бъде отворен за всички граждани и в тази връзка беше проведен разговор с представители на Областна дирекция на МВР – Ямбол. Тяхното професионално мнение беше съоръжението да остане затворено и достъпът до него да бъде ограничен по време на хвърлянето на Светия Кръст, за да се спазват мерките за безопасност и да бъде избегнато струпването на много хора на моста. Веднага след като бъде изваден Кръстът, мостът ще бъде отворен.