Заслужили жители на Бургас получиха званието "почетен гражданин", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Това се случи по време на празничното заседание на Общинския съвет в Бургас по повод празника на града Никулден.

Новите почетни граждани са актрисата Мария Бакалова, която през тази година получи номинация за "Оскар" в категория "Най-добра актриса в поддържаща роля", както и д-р Илиян Йорданов и д-р Йорданка Проданова, които също бяха номинирани за престижните награди, за филма си "Дълбоко усещане". По този начин всички те донесоха най-големия успех в филмовата история на България. Въпреки невъзможността да присъстват на празничното заседание, те отправиха видеопоздрав, с който благодариха на Бургас и неговите жители за високата оценка.

Спортистката Стефани Кирякова бе отличена заради световния успех, който постигна българският ансамбъл по художествена гимнастика, от който тя е част, на олимпийските игри Токио 2020. "Благодарна съм, че точно днес мога да бъда удостоена с това звание, както и за това, че толкова млада мога да бъда почетен гражданин. Благодаря на всички, които извървяха дългия път до олимпийското злато с мен", заяви Стефани Кирякова.

Днес бяха връчени и званията "почетен гражданин" на петимата заслужили ги през 2020-а година, когато церемония не се проведе по обясними причини. Това са Цанко Цанков - шампион и рекордьор по плуване, Петър Иванов - заслужил майстор на спорта по свободна борба, Стоян Апостолов - майстор по автомобилизъм, посмъртно беше връчено званието и на Нейчо Попов - създател на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Освен "почетен гражданин" на Бургас, трима заслужили бургазлии бяха отличени с почетна значка за спасяването на човешки живот - Георги Иванов, Валентин Иванов и Антон Спасов.

Мария ПОПЧЕВА