В ОДМВР-Сливен е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност по време на студентския празник. В Районните управления са извършени проверки в хотели, къщи за гости хижи, ресторанти и питейни заведения, където предстои да се празнува студентския празник на територията на областта. Проведени са срещи и с управители на фирми, упражняващи охранителна дейност, за контрола в заведенията и пропускателния режим. Предприети са необходимите мерки за завишаване контрола на общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, взривните вещества пиротехническите изделия.

Предвижда се в близост до заведения, в периода от 08.12.2023 г. до 10.12.2023 г. (петък-неделя), да се засили полицейското присъствие. Планирани са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на нарушения на обществения ред, управление на автомобили, след употреба на алкохол и наркотични вещества, управление на превозни средства, без необходимата правоспособност, технически неизправни автомобили и продажба на акцизни стоки без бандерол.

От Главна дирекция "Национална полиция" за поредна година предлагат практически препоръки за недопускане на инциденти и произшествия по време на празника:

ПРЕПОРЪКИ ЗА СТУДЕНТИ – 2023 г. Във връзка с отбелязването на Студентския празник – 8 декември пътна полиция напомня: Предварително планирайте как ще се придвижите до мястото на празненството. Осведомете се каква е прогнозата за времето. Информирайте се за затворени участъци и пътища в ремонт по Вашия маршрут. Ако може, използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус, такси. Ако ще сте с лично превозно средство, за да се забавлявате истински, за предпочитане е не Вие, а друг да бъде шофьорът. Ако ще пътувате с личния си автомобил/мотоциклет, проверете техническото му състояние и готовността му за използване при зимни условия. Ако парното и/или чистачките не работят и до отпътуването не може да се отстранят повредите, намерете друг превоз. Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега. Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума. Вземете всички мерки за реагиране при ниски температури, поледици, снеговалеж и попадане в задръствания. Ако сте със Своя автомобил/мотоциклет, преди и по време на шофиране не пийте алкохол и не приемайте наркотични вещества. Ако шофирате Вие, поставете условията си към пътниците, за да не пречат на Вашето управление. Винаги шофирайте с поставен обезопасителен колан и изисквайте това от спътниците си. Ако сте с мотоциклет, поставете си защитна каска. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: - Не сте сами на пътя! - Не всички хора празнуват в този момент! - Да проверите оборудването на автомобила със светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, аптечка и светлоотразителна жилетка. - Проверете съдържанието на аптечката и го използвайте при нужда. - Да вземете зарядно устройство за мобилен телефон. - Да се консултирате с по-опитни водачи, ако нямате опит в шофирането при зимни условия. Поинтересувайте се как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други "климатични капани“. - Да сигнализирате на телефон 112, ако попаднете в рискова ситуация. Едва след това се обадете на близките си, на приятели и др. ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ  КАКВО ДА НОСЯ: - документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС; -документите на автомобила; сключената задължителна застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите; -документ за платена пътна такса; -документ за преминат годишен технически преглед; -финансови средства; -документите за резервация

КАКВО ДА ПРОВЕРЯ ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ:

-състоянието на гумите и светлините; -наличието на антифриза, маслото и зимната миеща течност; -на достъпно място ли са резервната гума и инструментите за смяна. -как да се свържа със спасителните служби в района на празнуването; -има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона; -има ли бензиностанция наблизо.

КАКВО ДА ЗАРЕДЯ: -достатъчно гориво; -храна и вода за из път; -препарат против замръзване на уплътнители и чистачки; -топла завивка. -задължително аптечка в автомобила: При нужда от помощ позвънете на телефон 112. Пътувайте безопасно, празнувайте щастливо!