Засилени проверки в магазини, заведения и ресторанти във Велико Търново и региона текат преди предстоящите празници. В това увери директорът на Българската агенция по безопасност на храните в старата столица д-р Станимир Спасов, предаде кореспондент на "Фокус“. Д-р Спасов се срещна с областния управител инж. Георги Гугучков, с когото обсъдиха основната дейност на агенцията. Директорът уточни, че контролът на експертите е съсредоточен върху качеството на предлаганите храни, техния произход, сроковете и условията за съхранение на различните продукти и особено на свинското месо, поради засилената му консумация.

Инспектирани ще бъдат и обектите за производство и търговия на храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси за търговия на дребно. Дежурни екипи в цялата област ще има и по време на самите празници. Обект на проверките е и дали търговските дружества са регистрирани съгласно Закона за храните и дали продуктите са етикирани правилно, а целта е да се гарантира безопасността им преди Коледа и Нова година.

Д-р Спасов предупреди потребителите да избягват да купуват храна и най-вече различните видове меса от нерегламентирани търговци и открити пазари. Той бе категоричен и, че е илюзия, че това, което се продава от багажника е по-качествено от това, което се продава по магазините, които са под непрекъснат контрол.

"Дори да възникне някаква неприятна ситуация има проследяемост на продукта – откъде е дошъл, къде е произведен, или от къде е внесен“, подчерта още той и допълни, че всяко нарушение се санкционира по административен път, а за всеки пропуск се издава предписание до неговото отстраняване.

По думите му в големите търговски обекти вече има вътрешни системи за контрол и много трудно може да се допусне храна с изтекъл срок на годност да стигне до щанда. Подобни нарушения са характерни предимно за по-малките магазинчета, затова потребителите да внимават най-вече за вафли и консерви с изтекъл срок на годност.

Във Великотърновска област има над 200 предприятия за производство на храна и над 5 000 търговски обекта, които се проверяват редовно.

На въпрос на областния управител за Африканската чума по свинете, д-р Спасов увери, че процентът на установените положителни проби при отстреляните диви животни е много малък. Все по-чести са резултатите на проби с по-голямо количество антитела, което означава, че тези животни на определен етап от развитието си са се срещнали с вируса, но ситуацията е под контрол. Освен това популацията на диви свине в нашия регион е драстично намаляла, увери още д-р Спасов.