От края на месец април 2023 г. започна засиленото инспектиране на строителните обекти на територията на област Смолян. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на "Инспекцията по труда в Смолян. "Извършването на строително-монтажни работи е рисково както по отношение на осигуряването на здраве и безопасност при работа, така и по полагането на труд от лица без трудови договори, затова и то е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията по труда в последните години. През 2023 г. в плана на Агенцията отново е заложена специална мярка за сектора, тъй като той е с високи нива на трудов травматизъм, в т.ч. и по отношение на злополуки с летален изход и такива, водещи до инвалидност“, обясни инж. Даракчиева.

Тя допълни, че нагласата за пренебрегване на основни правила за безопасност при работа както от длъжностните лица, така и от работещите е сред основните причини за травматизма. Рисковият характер на строителните дейности като работа на височина, земни/изкопни работи, използване на повдигателни съоръжения и на тежка строителна механизация също допринасят за увеличаване на трудовите злополуки.

Извършените проверки от контролните органи на Инспекцията по труда установяват, че най-честите нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са: неизползване на колективни и лични предпазни средства; липса на обучения и професионална квалификация за извършваните дейности; неосигурено обезопасяване на конструктивни отвори и конструктивни елементи; работа на необезопасени скелета; необезопасеност на изкопите; боравене с неизправни машини и инструменти; неправилни действия при внезапно спиране на електрозахранването; използване на нестандартни (самоделни) пособия; неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е предпоставка за спъване и падане; самоинициирани действия за отстраняване на авария или на дефекти на машините и други, уточни инж. Даракчиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА