В град Котел е в ход специализирана операция по контрол над товарните автомобил и автобусите. Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL и се провежда на територията на всички страни членки. Тя е в ход от 10 октомври и ще продължи до края на седмицата.  Засиленият контрол над товарните автомобили и автобуси се налага поради факта, че при възникване на тежки пътни произшествия с участието на този вид превозни средства последиците и броя на убитите и ранените е по-голям в сравнение с останалите пътни произшествия.

Акцията е съвместна с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Водачите се проверяват за употреба на алкохол, наркотични вещества, правоспособност, техническа изправност на превозните средства и други. Служители на Автомобилната администрация проверяват превозните документи и дали се спазва времето за почивка на водачите. 

Днес по метода широкообхватен контрол се извършват проверки на две места в град Котел. Изградени са пунктове на път ІІ-48, който минава през града и е част от републиканската пътна мрежа, както и едно от най-натоварените трасета за преминаване на товарни автомобили от южната към северната граница на страната. Операцията стартира в 9,00 часа като до 12,00 часа са проверени 65 превозни средства и 78 лица. Съставени са 7 акта и 18 фиша.

Установена е употреба на наркотични вещества. Водачът е от село Жеравна и е управлявал лек автомобил. Задържан е в РУ-Котел. По случая е образувано бързо производство.  

Съставен е един акт от служители на ИА Автомобилна администрация за нередности в превозните документи на товарен автомобил, управляван от водач от град Бургас.

Специализираната операция продължава.