Собственици на апартамент в центъра на София стоят без ток, въпреки че не дължат и стотинка за потребена енергия. Стопаните на жилището останали на тъмно заради забрана за ползване, издадена от ДНСК.

Дърпането на шалтера било предшествано от претенции на съкооператор за незаконно строителство и настояване за премахване на съседския апартамент. Собствениците твърдят, че са отстранили всички нередности, но продължават да стоят на тъмно.

Според собственика Иван Тонков аргументацията за спирането на тока е решение на РДНСК от 2017 г., което сочи, че няма документ за въвеждане в експлоатация. "Заповедта е изпълнена. Впоследствие всички нередности са отстранени. Причината да няма ток не е незаконно строителство", обяснява той. И допълва, че заповедта за премахване на незаконно строителство е обжалвана от негова съседка. "Тя иска да премахна апартамента. През 2020 г. съм подал документи за въвеждане в експлоатация. Спазил съм цялата процедура. Впоследствие ДНСК установи, че апартаментът не подлежи на въвеждане в експлоатация", заяви той пред NOVA. 

Директорът на дирекция "Строителен контрол" в ДНСК инж. Георги Даракчиев сподели, че е имало две заповеди - от 2016 г. за забрана за ползване, а другата - 2019 г. - за незаконно строителство. "Втората е изпълнена доброволно и след това не е константирано друго незаконно строителство. ВАС е потвърдил заповедта за забрана за ползване и трябва да се проведе процедура за въвеждане в експлоатация. Обектът подлежи на въвеждане в експлоатация. Трябва да се подаде ново искане към днешна дата", подчерта той.

Юриконсултът на ДНСК посочи, че в конкретният случай наистина е необходимо да бъде подадено заявление за въвеждане в експлоатация, за да има електричество.