Преди два дни ви съобщихме за разрушаването на сграда в столичния район "Възраждане". Преминаващи хора на косъм са се разминали с отломките. Защо сграда в центъра на София беше разрушена без изпълнен План за безопасност и здраве? Работници разрушават стара сграда в близост до столичен мол и непосредствено до спирка на градския транспорт, а според очевидци обектът не е достатъчно обезопасен.

При дейността по сабаряне част от нея пада върху тротоара, където преминават пешеходци. На видеа, заснети от граждани, се вижда как няколко души едва не са ударени от падащите отломки от нея.

"Започнаха да събарят сградата на 13 април без изпълнено ПБЗ (План за безопасност и здраве). След като го видях, сигнализирах на Столичен инспекторат, на район "Възраждане“, обадих се на 112. Дойдоха, констатираха, че не е изпълнено ПБЗ-то и спряха строежа за няколко дни", коментира пред bTV Дилян Билянов, автор на един от записите.

"След това направиха ПБЗ-то и обезопазиха с някакви шперплати. Започнаха да събарят, без да се затворят платната нито на "Стамболийски“, нито на "Опълчеснка“, допълни още той.

Мъжът е останал очевидец как големи парчета от сградата падат до жена.

"Не мисля, че е редно до две спирки на градския транспорт това да се случва по този начин. Някой не си е свършил работата да обезопаси платното за колите и да се свали сградата за един час“, посочи още той.

Домоуправител на съседна жилищна сграда посочва, че тухли и отломки падат в терасите ѝ.

"Моето дете и съпругата ми минават точно оттук. Притесняваме се за живота на хората“, посочи той.

Кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев заяви, че събарящата се сгради се намира само на няколко метра от районната администрация и това им дава възможност за ежедневен контрол.

Констатирани са пропуски в обезопасяването и са издадени предписания. А в момента събарянето на сградата е спряно. Организирана е среща и с инвеститора и фирмата, която събаря сградата. Изразени са уверения, че процесът ще бъде безопасен.

Очаква се да се издигне допълнително скеле, както и да бъде поставена мрежа.

Има и изготвен протокол, по който ще бъдат издадени санкции.