След като през последните години прогресивно се увеличава броят на тези, които не гласуват, на последните избори в Благоевградска област се забеляза и нова тенденция – масово напускане на членове на секционни избирателни комисии и то в последния момент. На какво се дължи големия брой смени, въпреки увеличеното заплащане в СИК и има ли опасност на следващи избори да се стигне до трудности в окомплектоването на секционни избирателни комисии съобщиха от БНТ.

Като рекорд и прецедент в историята на РИК-Благоевград. Така дългогодишният председател на районната избирателна комисия Мартин Бусаров определя смяната на над 500 членове в общо 567-те СИК-а в областта само за два дни. Обяснението, според него, е в многото работа и ниското заплащане:

"Обидени бяха от малкото възнаграждение - от 275 лева за избори 2 в 1 с 4 пъти повече части в протоколите за попълване. И те ми споделяха, че са обидени от това възнаграждение, очакваха да бъде или двойно, или поне път и половина увеличено."

Според Валери Николов, който от около 3 години редовно е част от секционна избирателна комисия, причината за смяната е друга:

"Не съм сигурен, че хората се отказват, по-скоро да речем в едната партия си имат никакви вътрешни боричкания и в последния момент са сменили, просто е дошло ново ръководство и са сменили изцяло СИК-овете. Ако не са им вярвали, са решили да ги сменят с доверени хора."

Според хората, ангажирани с провеждането на изборите по места, ако не се промени финансирането и начина на подбор на членове и ръководен състав на СИК, скоро може да се стигне и до нов прецедент.

Мартин Бусаров, председател на РИК-Благоевград: "Ако не се вземат адекватни мерки за възнаграждения и някакво минимално изискване, някакъв тест, някаква проверка преди да влязат тези хора в секциите, ще имаме случаи, в които няма да можем да си попълним местата в СИК и няма да има всъщност кой да обслужва избирателните секции."

Валери Николов: "Трябва да има някакъв ценз или да се държи някакъв изпит преди да се назначават особено тези тримата, които са председател, зам.-председател и секретар."

За да не се стига до нов отлив на желаещи да участват в провеждането на изборите, председателят на РИК-Благоевград предлага час по-скоро да се промени начина на отчитане на гласовете и хартиените протоколи да изчезнат.