Днес - 2 май 2024 г. - имен ден имат Борис, Борислав, Борислава, Боряна, Борил. Честит празник! Това е повода да повдигнем темата: правилно ли е булевард "Княз Борис I" във Варна да е княз, а не цар, и кой е втория?

Тази грешка продължава с години и никой не я поправя. Според историята, така поне пише в учебниците, той е бил с титлата княз. Това обаче трябва да е голяма грешка, допусната от историците, защото един от предишните владетели - Тервел, официално е с титла кесар, което означава цар. Множество български владетели пък имат титла император. Така е и записана България - като империя, в стари карти.

Титлата княз е славянска, а не българска.

Самата православна църква също го титулува като Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

Но дори и да е княз, то остава въпроса, кой е втория. Такъв вече е с титла цар. Третия - Борис - бащата на Симеон Сакскобургготски, също носи титла цар.

Това означава, че Борис I трябва да е титулуван като цар.

Според изворите, през ноември 1888 г. улица "Цар Борис“ във Варна се споменава като една от по-главните улици на града, като започва от Мусаллата и завършва на Ченгене пазар.

През 1908 г. улица "6-и септември", която започва пред църквата Свети Николай, след направен пробив достига ул. "Цар Борис“. През 1946 г. двете улици се обединяват под името бул. "9-и септември“, а през 1958 г. булевардът е преименуван на бул. "Ленин“. Изграждането на булеварда може да се раздели на три етапа. До тридесетте години на ХХ век в е изградена западната част, която достига до бул. "Цар Освободител“.

След демократичните промени - от 1992 година, булевард "Ленин" бе неправилно прекръстен на "Княз Борис I", а не на "Цар Борис I".