Защитиха две нови вековни дървета в община Кюстендил. Това съобщи пред "Фокус“ Ирина Велкова, главен еколог на Община Кюстендил.

Едното дърво е от вида благун и е на приблизителна възраст 300 години, с височина около 25 м, обиколка на ствола 4,10 м. Расте в землището на село Мазарачево, община Кюстендил.

Второто защитено и обявено за вековно дърво е от вида цер , на приблизителна възраст 400 години, с височина около 22 м, обиколка на ствола 5,00 м. Дървото се намира в землището на село Кършалево, община Кюстендил.

"По идея на инициативен комитет бяха определени две изключително красиви дървета, след съвместна проверка с РИОСВ, за вековни“, каза Ирина Велкова. Тя посочи, че дърветата са достъпни всеки природолюбител би могъл да ги види. По думите на главния еколог вековните дървета в общината не са чак толкова много, но за тях се полагат необходимите грижи.

Вековните дървета, най-често са самотни останки от величествените гори покривали в миналото нашите земи. Те са неми свидетели на героични събития от историята ни, а за много от тях съществуват легенди и предания. Винаги са се радвали на особена почит, а някои от тях дори са били обожествявани.

Вековните дървета съхраняват в себе си много тайни. Те ни дават информация за сухите и благодатните години, големи природни бедствия, нашествията на вредители и други природни условия за векове назад. Те са важна част не само от природното, но и от културно-историческото ни наследство, което трябва да бъде съхранено.

Чуйте разговора с главния еколог на Община Кюстендил Ирина Велкова в прикачения файл.

Венцеслав ИЛЧЕВ