Зарязаха лозите и отбелязаха Трифон Зарезан на лозовия масив между Гомотарци и Кошава, информира община Видин.

На това място, в близост до двете видински села, местна винарската фирма и тази година спази народната традиция "зарязване на лозята". На празника присъства и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Сред официалните гости бяха още областният управител на Видин Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът на Общината Светослав Скорчев, кметът на Община Калафат Дорел Митулецу и други.

Ивайло Йотов, един от собствениците винарската компания, приветства с "добре дошли" всички присъстващи. Той подчерта, че 2022 година е била изключително тежка година за лозарите и винарите, но с общите усилия и старание на целия колектив на фирмата са постигнати добри резултати.

"За новия сезон пожелавам много топли, слънчеви дни за лозарите, много тежки и сладки гроздове за винарите. А на колегите в избата, в хотелския комплекс и ресторанта, които работят за първа година - много късмет и здраве. Целият регион и град Видин има с какво да се похвалят. Всички ние имаме сериозна заслуга за правилното представяне на видинския район", каза още Йотов.

По случай Трифон Зарезан кметът д-р Ценков поднесе поздравителен адрес на собствениците на фирмата, като ги поздрави за това, че за поредна година спазват старата българска традиция и отбелязват днешния празник.

Празничен водосвет за здраве и берекет бе отслужен от архимандрит Самуил. След това гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята. Тържеството завърши с празнична програма на фолклорна студия "Северняци".

Винарната отглежда около 1600 декара лозя във Видински регион, които включват различни международни и местни сортове