Заради високите цени поскъпва купонът за ученически обяд в Кюстендил. Предложението е направено от страна на кмета на Община Кюстендил, а окончателното решение трябва да бъде взето от страна на Общинския съвет, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил. Според направена анкета сред родителите, голяма част от тях са съгласни цената, заплащана от тяхна страна, за ученическия обяд да се повиши. В тази връзка е внесено и предложение в местния парламент.

Целта на общинското ръководство е да се продължи с предоставянето на здравословно хранене на учениците с качествени продукти. Основните причини за поскъпването на купона, който родителите трябва да платят, в размер на 3.90 лева, е драстично повишаване на цените на всички хранителните продукти и стоки, които, освен това, трябва да отговарят на определени стандарти, за да са качествени; Другата причина е  повишаване цените на горивата и енергоносителите, които са съпътстващи на дейността за хранене на учениците. В същото време се повишава и инфлацията в страната.

От общинската администрация посочват, че цената на едно обедно хранене не е актуализирана от 2012 година. При досегашната цена на купона за хранене на учениците ОП "Ученическо хранене“ работи на загуба, като се субсидира от общинския бюджет.  

Венцеслав ИЛЧЕВ