Заради топлите първи зимни месеци сметките на абонатите на "Топлофикация – Сливен – инж.Ангел Ангелов" ЕАД са по-ниски, съобщиха от дружеството.

През последните няколко години се наблюдава тенденция за повишаване на външните температури, като в България зимните месеци стават все по – топли. Тази зима, месеците декември и януари са с отчетени най – високи средномесечни температури за последните 15 години.

Традиционно повишаването на температурите оказва влияние върху консумацията на топлинна енергия. Потреблението е строго индивидуално за всяко домакинство и зависи от редица фактори – ефективност на уредите, обем на потребление, наличие или липса на топлоизолация на сградите, монтиране на енергоефективна дограма на прозорците и изложение на жилището.

Необичайно високите температури през декември и януари доведоха и до по – ниски месечни сметки за топлинна енергия на клиентите на "Топлофикация – Сливен – инж.Ан news pic 2
©
гел Ангелов" ЕАД.

От извършения анализ на потреблението през месец януари 2023г. на клиенти на "Топлофикация – Сливен – инж.Ангел Ангелов" ЕАД става ясно,че през месец януари 2023 г. дружеството е доставило на битовите клиенти 12 227 МВтч топлинна енергия, което е с 2579 МВтч по-малко в сравнение с януари 2022 г.- 14 806 МВтч. Това се дължи на по-високата средна месечна температура през 1.2023 г. 6.4о сравнена със същия месец на 2022 г., която е била 3.5 градуса.