Напредва изграждането на двата нови моста над Янтра във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Към момента дейностите на фирмата изпълнител са съсредоточени върху съоръжението, което ще е източно от Бейския мост под крепостта Царевец.

Неговият строеж налага временно отклоняване на реката, за да може техниката да влезе в коритото.

"Това не създава никакви опасности за населението“, увериха от Общината.

Срокът за изпълнение на дейностите e 210 календарни дни, но реално мостът може да е готов до края на календарната година.

Второто съоръжение ще е успоредно на въжения пешеходен мост срещу бившата фабрика "Мавриков“.

Тези ремонти са част от проект "По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път TEN-T чрез общи мерки в трансграничния регион“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България" 2014-2020. По него са предвидени и реконструкции на улиците "Теодосий Търновски", "Димитър Найденов", "Сливница", "Григорий Цамблак" и други.

Двата моста ще струват общо над 6 млн. лв., като парите не идват по програмата, а от дългосрочен заем, който Общината изтегли.

Малко, след като строежът им започна, се появи и недоволство от страна на търновци, но то беше изразено само и единствено във Фейсбук. Там заваляха постове и коментари, че двата моста са излишни и са "прахосване на пари“, но от страна на местните власти отговор няма. Има, разбира се, и търновци, които защитават проекта, но на фона на негативните обобщения те са много малко.