Реконструкцията на Бетоновия мост ще започне реално в края на месец март, съобщи за "Фокус" ръководителят на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив инж. Иван Бакалски от НКЖИ. 

Строителният надзор изготвя Оценка на съответствие на инвестиционния проект и се очаква да я завърши следващата седмица. След това оценката ще бъде депозирана в Експертния съвет по устройство на територията на Община Пловдив за одобрение и последващо издаване на строително разрешение. 

НКЖИ и община Пловдив провеждат активна комуникация по въпроса за реконструкцията на Бетоновия мост. Изричното искане на градската администрация е да се представи допълнителното споразумение с изпълнителя, касаещо ремонта на съоръжението.

Подписването на анекса е на финала и са изчистени всички неясноти относно начина на плащане и на отчитане. Допълнителното споразумение ще бъде обсъждано идната сряда от Управителния съвет и до края на следващата седмица ще бъде подписано, увери инж. Бакалски. 

Пълното прекъсване на движението на влаковете под моста ще бъде за срок от 30-35 дни. Едновременно с реконструкцията на моста ще се поставят и новите релси на железния път. Пътуващите с пътническите влакове в посока Димитровград ще бъдат извозвани с автобуси до/от гара Катуница. За направление от/до Асеновград ще бъде изграден временен перон на пешеходния прелез на Сточна гара. Влак "Оптима", който вози автомобили, ще бъде пренасочен по друго трасе.

Самата реконструкция на Бетоновия мост трябва да се направи за 6 месеца.