В началото на седмицата, в Областна администрация-Стара Загора се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Ива Радева, съобщиха за "Фокус" от институцията. То бе свикано във връзка с локализираното първично огнище на заболяването Африканска чума по свинете в община Съединение, област Пловдив. 

Превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха тема на срещата. На нея стана ясно, че предстои да бъде извършена проверка и инвентаризация на отглежданите в домашна среда животни в област Стара Загора. 

Директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков припомни мерките в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването по свинете в България. "Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото заболяването е изключително заразно. Благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите в Старозагорска област, успяваме да работим ефективно за предотвратяване на разпространението му“, каза д-р Миков. 

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете и кметските наместници са длъжни да водят регистри на селскостопанските животни за лични нужди във всяко населено място. 

ОДМВР-Стара Загора ще следи за нерегламентиран превоз на домашни животни. При констатирани нередности, нарушителите ще бъдат санкционирани.