На основание чл. 44, ал.1, т.1 от ЗМСМА и във връзка с предписание по писмо изх. 0400-225-(2)/18.03.2024 г. на РИОСВ – Монтана, в изпълнение на Заповед № РД-195/15.03.2024 г.  на министъра на околната среда и водите, относно определяне на периода от 01 април до 31 октомври 2024 г. за пожароопасен сезон в защитените територии – изключителна държавна собственост.

Н А Р Е Ж Д А М:

Кметовете и кметските наместници да създадат необходимата организация за недопускане  паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви в районите около резерватите и в съседните им защитени местности, както и изпълнение на мероприятия по пожарогасенето в съответствие със законовите разпоредби, регламентиращи забраните  /Закон за горите, Закон за лова и опазване на дивеча, Закон за защитените територии и др./

Кметовете и кметските наместници да създадат необходимата организация за недопускане  паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Кметовете и кметските наместници да сведат до знанието на населението на собствениците и/или арендаторите на земи и гори, хижари и други чрез обявяване на видно място в кметствата, чрез общоселски събрания и по друг начин, забранителните и ограничителните защитни мерки и предвидени санкции в Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и други.

При всички случаи на пожари, засягащи защитени територии, обявените вековни дървета, веднага да сигнализират РИОСВ – Монтана на телефон 096/300 960.

Да се представя писмена информация до РИОСВ – Монтана за възникнали пожари, засегнати територии по вид и площ, включително взети мерки за всеки месец.

Кметовете и кметските наместници да създадат необходимата организация за участие при гасене на пожари в горски територии с доброволци.

Собствениците на линейни обекти, както и на съоръжения, преминаващи или попадащи в горските територии, за които е учредено право на строеж или сервитут са длъжни за тяхна сметка:

Да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като ги почистват периодично от дървета, клони, храсти, сухи треви и от други горими материали;

Да кастрят клоните на дърветата в непосредствена близост до обекта или съоръжението;

Да определят особено опасните в пожарно отношение места и да ги обезопасяват;

Сдруженията на ловците, на риболовците и туристите чрез своите органи са длъжни да инструктират своите членове за правилата за пожарна безопасност в горските територии преди всеки излет.

Лице, забелязало пожар в горските територии, е длъжно незабавно да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112.

 Заповедта да се обяви на официалната интернет страница на община Берковица, на информационното табло в сградата на общинска администрация, както и да се изпрати до всички кметове и кметски наместници от Община Берковица.