Лятото е все по-близо, а с него приближава и вълната от фестивали, танци на брега на морето, спортни и още много артистични събития. Продължаваме да разгръщаме календара на тематичните уикенди, който ще обхване изцяло месеците от май до септември, съобщиха от Община Бургас. Към първоначално обявените през март месец събития се добавя нова, свежа доза летни емоции, които ще зарадват жителите и гостите на Бургас.

Плануваният Зелен уикенд (12-14 май) ще даде начало с атрактивна програма – откриване на обновената сграда на Етнографския музей, карнавално шествие и карнавал с деца на фондация "Биоразнообразие“, прожекция на документалния филм "Солени хора“., Предвижда се да бъдат организирани информационни турове в Морската градина, ПЗЦ "Пода“ ще се включи със събитие, "Докосни се до (под)водния свят“.

В последния уикенд на май (26-28.05) ще се проведе sChOOL rock open stage на балюстрадата до КЦ "Морско казино“. На една сцена ще се качат бургаски ученически банди за истинско музикално шоу.

Какво е един град без детски смях и игри? От 1 до 4 юни в Бургас ще се проведе Дълъг уикенд на децата, а компания ще им правят техните родители, баби, дядовци и други пораснали малчугани. Организаторите на Burgas Run са подготвили семейно бягане на 3 юни, а останалите забавления скоро ще бъдат обявени.

Традиционният Миден уикенд се завръща и през сезон 2023 в дните от 9 до 11 юни. В него ще се включат редица бургаски заведения, които ще изкушават с тематични предложения.

Фолклорното събитие "Хоро край лазурния бряг“ е с променена дата – пъстри танци ще се вият на площад "Тройката“ на 17 юни. В този уикенд ще се проведе и фестивала "БГ Кино ваканция“ за всички любители на седмото изкуство.

В свят на динамика и технологии Бургас заема своето лидерско място и за първа година в морския град се организира "Remotion Fest Burgas". Събитието ще отбележи Седмица на дигиталните номади в периода 21-25 юни.

Месец юли обещава забърза още повече темпото на събитийния калейдоскоп. От 4 до 9 юли предстои едно значимо събитие, акцент в лятната културна програма на крайморския град – Първият международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима“, който ще бъде осъществен от Международна балетна асоциация "Сара-Нора Прима", съвместно с Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Успоредно с него ще се проведе и Уикенд на танцовото изкуство (7-9.07), в които ще се включат много бургаски школи с демонстрации и уроци на различни локации. За любителите на музиката се завръща "Джаз в Бургас“ в дните от 13-ти до 15-ти юли в Експозиционен център "Флора“.

"Син“ ще бъде уикендът от 21 до 23 юли, когато в града ще се проведе конференция, посветена на сините икономики в туризма. От Burgas Run ще отправят предизвикателство към бургазлии и гости на града да се включат в Нощно бягане на 22 юли. Август ще бъде горещ на емоции и спомени с вечe обявения Spice Music Festival на 4 и 5 август. Към музикалните вълнения се присъединява и фестивалът Burgas Summer Live с участието на световни aлтърнатив рок банди – Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs, както и българите Hayes & Y. Концертът ще е на Морска гара – Бургас на 11 август.

Второто издание на "Джаз в Бургас“ за лято 2023 ще зарадва ценителите на 11-ти и 12-ти август. В Бургас ще се проведе и изложението "С книга на плажа“ на алеята пред Флората (9-13 август). Най-обичаният летен месец ще завърши с Уикенд без име (25-27.08)

Лятото остава в Бургас и през септември, когато ще се наслаждаваме на вкусна храна и изкушаващи напитки в рамките на Рибения уикенд (от 7 до 10 септември). След него стягаме връзките на маратонките с Run Уикенд от 15-ти до 17-ти, а БГ Уикенд ще акостира до морския бряг на 22-24 септември. В последната седмица на месеца спортните страсти ще се повишат с тематичния Спортен уикенд, когато ще се изявят клубовете на Бургас и техните състезатели.

Оставяме на въображението на жителите на Бургас да определят какъв да бъде уикендът 1-3 септември и да дадат своите предложения.