От началото на година се забелязва ръст на т. нар. престъпления "телефонни измами“, съобщиха от Районна прокуратура - Добрич. Все така "популярни“ сред подрастващите деца са и престъпленията, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества, както и управлението на моторни превозни средства под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества.

"Ние от Прокуратурата на Република България не можем да си позволим да бъдем безучастни свидетели на тази негативна тенденция. Смятаме, че е наш дълг да информираме българските граждани за спецификата на тези, а и на други видове престъпления, респективно за конституционно установените им права и задължения с оглед повишаване на тяхната правна култура, защото според нас това е най-добрата превенция срещу всяко престъпно посегателство", се казва в изявление до медиите.

В контекста на това Даниел Илиев, прокурор в РП - Добрич, и Милена Любенова, прокурор в ОП - Добрич, ще проведат множество срещи с жителите на област Добрич от всички възрастови групи, на които те ще бъдат детайлно запознати с особеностите на горепосочените престъпления, а и на други престъпни посегателства, които ги вълнуват.

Първите организирани срещи ще бъдат с жителите на с. Плачи дол и в Добрич. Срещите ще се проведат на 24 април в пенсионерския клуб на селото от 11:00 часа и с ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в град Добрич от 13:00 часа в училището.