На 5 юни започват спасителните разкопки и същинското проучване на средновековния некропол, открит край Неделино при изкопни работи за водоем. Това съобщи за "Фокус“ д-р Николай Бояджиев – археолог в Регионалния исторически музей – Смолян. Предвидени са 10 работни дни, като е възможно процесът да бъде удължен с няколко дни, ако се открият интересни находки, поясни той.

"Първата ни задача е да разчистим четирите гроба, които са засегнати при изкопните работи за водоема. Другата ни основна задача е да възстановим границите на некропола и да уточним докъде се простира. Ще пуснем една траншея в края на обекта. Средствата за разкопките и за работниците са осигурени от община Неделино. В тях ще участват шестима работници и трима специалисти от Смолянския музей“, допълни д-р Бояджиев.

Той припомни, че през януари т. г. при изкопни работи в частен имот за изграждане на малък водоем за напояване, случайно се попада на четири гроба от християнски некропол, датиран според находките от 11-12 век. Тогава бяха открити пръстена на едната ръка на единия от скелетите. Теренът беше обезопасен, бяха предприети мерки за охрана от полицията и беше отправено искане от Инспектората за опазване на недвижимо културно наследство в Министерство на културата за последващи действия.

Археологът обясни, че погребалният обряд е християнски, ориентация на скелетите запад-изток, с ръце скръстени на корема, а единият от гробовете е детски. Полът не е определен със сигурност, защото не са разчистени целите скелети и това предстои да се изясни при разкопките през следващата седмица.

Нели ГЕРГЬОВСКА