Стартира вторият етап от подготовката на учениците от "Младежка академия Варна“, научи репортер на Агенция "Фокус".  Целта на младите хора е да заснемат и монтират десет авторски филма, които разказват истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие сред тийнейджърите.

Филмите са начин, младежите да представят ситуации свързани с чувствителни за обществото ни теми. Да дадат полезни съвети какво трябва да се направи ако се попадне в подобна ситуация.

Младежката академия е част от проект "Не, значи НЕ!“, чиято цел е привличане на общественото внимание върху проблема със сексуалните посегателства над момичета от 14 до 18 години, сред самите тийнейджъри  и създаване на  политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст .  

Участниците в проекта са двадесет младежи от различни варненски училища. Те са обединени от общия си интерес  към киното и телевизията и начина, по който те  въздействат на обществото.  

Работата  на младите хора започна още пред шест месеца  с издирване и събиране  на лични истории, свързани със сексуално насилие, като основа за сценариите  на кратките филми, които  подготвят учениците.

След това младежите преминаха три месечно теоретично обучение по създаване на сценарий, режисура, видео заснимане, видео монтаж и озвучаване в рамките на Младежка академия-Варна.

Сега участниците в проекта навлизат в най-творческата му част, а именно създаването на късометражните филми.

Младежката академия е възможност участниците да работят заедно с професионалисти от БНТ във Варна, които ги подготвят теоретично и практически, и им помагат в създаването на качествен творчески продукт.

Проект "Не, значи НЕ!“ се изпълнява от Сдружение "Дебют“ в партньорство със Сдружение "Моят град“ с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.