Започва традиционната полицейска акция "Зима“. И през тази година тя ще протече в дните между 1 и 30 ноември, когато ще има завишен контрол както сред шофьорите, така и сред колоездачите, и сред пешеходците. Това обобщи на брифинг Пенчо Христов от Сектор "Пътна полиция“ – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Кампанията отново е разделена на три етапа. Първият е от 1 до 10 ноември и е под надслов "С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Той е насочен към колоездачите и хората, които управляват превозни средства с животинска тяга. Ще се проверяват светлините, както и дали се спазват всички законови изисквания.

Вторият етап на акцията ще е от 11 до 20 ноември. В него ще се проведе и кампанията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя", насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Дейността на контролните органи ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Ще бъде отбелязан и Световния ден за възпоменание на жертвите на пърно-транспортни произшествия – 20 ноември.  

Третата част – от 21 до 30 ноември ще е под надслов "Безопасно шофиране през зимата“. Тя ще е насочена към водачите на моторни превозни средства (МПС), техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътна полиция ще акцентира основно към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Шофьорите ще бъдат информирани за възможностите за извършване на техническа консултация за изправността и подготовката на ППС за движение при зимни условия и проверка на фаровете на МПС в периода на кампанията в техническите центрове на основните партньори в акция "Зима“.

Освен това в рамките на акция "Зима“ в областта ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Планирани са специализирани полицейски операции с определена насоченост. 

При представянето на акцията стана ясно и, че отговорните институции, от които зависи готоността на Великотърновски регион за зимата, са извършили всичко необходими, за "да не ни изненада отново първият сняг“.

На брифинга бе изнесена и статистика за увеличения брой ПТП в областта. Катастрофите са по-малко, но загиналите са повече. В периода от 15 ноември 2021-а до 1 март 2022-а са регистрирани 60 тежки катастрофи, с трима загинали и 70 ранени граждани.  За същия период на 2020 – 2021-а броят на тежките катастрофи е бил 44, с четирима загинали и 59 ранени граждани.

Луиза ТРАНЧЕВА