Започва седмицата на доброволното кръводаряване (от днес -12 юни, до 16 юни) и Добрич се включва с акция за безвъзмездно кръводаряване в Центъра по трансфузионна хематология в МБАЛ, предаде репортер на "Фокус". Мотото тази година е "Дарете кръв, дарете плазма, споделайте живота, споделяйте често".

Желаещите да дарят безвъзмездно кръв могат да посетят Кръвния център в посочените дни от 8:00 до 12:00 ч. Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави,  да не приемат в момента лекарства и да са с тегло над 50-55 кг. Преболедувалите ковид също могат да дарят кръв стига да е отминал месец от болестта. Също един месец трябва да се изчака и преди кръводаряване, ако е поставена ваксина срещу коронавирус.

"Има нужда от всички кръвни групи, а отнема по-малко от час, за да дариш кръв и да направиш промяната", посочват от Кръвния център в МБАЛ - Добрич. 

Кръводарителите в България са под 24 на 1000 души, това поставя страната ни на едно от последните места в Европа. Всеки ден над 600 души у нас се нуждаят от кръвопреливане, а доброволното кръводаряване може да спаси човешки живот. Подробна информация за желаещите да се включат на добра воля е публикувана в сайта на РЗИ - Добрич - тук.

Жулиета НИКОЛОВА