Във връзка с инцидент на детска площадка в ж.к."Изток", при който пострада играещо на нея дете, районната администрация на “Изгрев" отново ще направи ревизия на всички детски площадки в нашия район. Те са 93, като за съжаление, 71 от тях са в окаяно състояние и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност. Това заяви кметът на район "Изгрев" в личния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

"Следя детайлно случая с пострадалото дете. Готов съм, заедно с жителите на трите ни квартала, отново да дискутираме десетилетния проблем с детските площадки, за да намерим заедно най-правилното за всички решение. Вярно е, че в рамките на първия ми мандат като кмет на район "Изгрев“ изградихме няколко нови детски площадки, отремонтирахме двадесетина, а няколко опасни съоръжения премахнахме изцяло. 

През тази година предстои цялостен ремонт на още две детски площадки. Всичко това за мен обаче е крайно незадоволително. Като жител на "Изгрев“, като баща на три деца, които също растат тук, и като кмет, съм силно ангажиран и смятам, че всички деца трябва да играят безгрижно, а ние, родителите им, да сме спокойни за тяхната безопасност. Гражданите с право негодуват и изискват от нас, районните кметове, да осигурим безопасна среда на живот за децата. 

Малцина от тях обаче знаят, че през последните години районът ни получаваше годишно по 37 000 лв. с ДДС за поддръжка, ремонт и изграждане на нови детски площадки от Столична община. Това е крайно недостатъчно за адекватно отношение към всички 93 площадки в трите ни квартала. С тези темпове, както неведнъж съм казвал, ще успеем да ремонтираме всички площадки за игра за около век. Затова в първия ми мандат многократно съм настоявал пред управата на града за отпускане на необходимите средства, за да обновим целия фонд, но без успех.

Преди два месеца районната администрация на "Изгрев“ отново изпрати в Столична община пълен списък с необходимите финансови изчисления, касаещи детските площадки, които се нуждаят от спешно обновяване.

Към момента чакаме отговор и силно се надявам, че искането ни ще се отрази в Бюджет 2024. Докато не бъде намерено бързо и мащабно решение на този занемарен от десетилетия проблем в район “Изгрев", ще направим информационна кампания за опасните обекти и съоръжения в кварталите ни и ще ги обезопасим с предупредителни табели.

Сигурността и здравето на нашите деца са на първо място. Призовавам родителите към внимание, когато пускат децата си на площадките за игри и им благодаря за сигналите. Надявам се, че ще продължим да работим както досега в диалог, за да опазим заедно здравето на децата на "Изгрев“.