Започва приемът по документи за насочване на ученици по реда на Чл.95, ал.1 и ал.2 от Наредба №10/01-09-2016 за организацията на дейностите в училищното образование или по реда на Чл.140, ал.1 и ал.2 от Наредбата за приобщаващото образование (ДВ БР. 86/27.10.2017 Г.), информират от Регионалното управление на образованието - Шумен.

РУО-Шумен предоставя следната информация за завършващите VІІ клас или Х клас ученици с хронични заболявания; с физически и сензорни увреждания; със специални образователни потребности; настанени в домове за деца, лишени от родителска грижа, в центрове от семеен тип, или в приемни семейства - за условията и реда за записване в следващ етап с насочване по документи:

1. В работните дни от 3-ти май до 2-ви май 2023 г. Комисията за насочване наученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания,  с работно място в сградата на Регионално управление на образованието – гр. Шумен (ул. "Цар Калоян“ № 1) приема документи за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, ученици от домове за деца, лишени от родителска грижа и от центрове за настаняване от семеен тип, и ученици, настанени в приемни семейства, за приемане в VІІІ клас (или в ХІ клас).

Съгласно изискванията по Наредба № 10/01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование, учениците по т. 1 подават следните документи:

- заявление по образец с подредени желания (бланката се изтегля от сайта наРУО – Шумен или се предоставя за попълване на място от комисията);

- протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия (при хронични заболявания и/или физически и сензорни увреждания);

- служебна бележка, удостоверяваща настаняването в център за настаняване от семеен тип (когато е приложимо);

- нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство съгласно чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето (когато е приложимо).

При подаване на документите учениците представят и документ за самоличност.

Насочването на учениците се извършва по списъци (на заболявания), утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани с министъра на образованието и науката.

2. Родителите на ученици със специални образователни потребности (СОП) по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО (ученици, които се обучават по индивидуална учебна програма) съгласно чл. 140, ал. 2 от Наредбата за приобщаващото образование вработните дни от 3 май до 21 май 2023 г. подават документи до директора на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование –Шумен (ул. "Милан Борисов“ № 16) за изготвяне на становище за продължаване на обучението на децата в VІІІ клас в профили и специалности от професии, които са съобразени с индивидуалните им потребности и здравословното им състояние.

Съгласно изискванията на Наредбата за приобщаващото образование, за изготвянето на становище за насочване родителите на учениците по т. 2 подават следните документи:

- заявление за насочване за обучение в профили или по специалности от професии;

- оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, за липса на противопоказания при кандидатстване по профил или по специалност от професия;

- всички документи, съдържащи информация за здравословното състояние и социалното положение на детето, документи, издадени от съда, както и други документи, които имат отношение към обучението и образованието на ученика;

- протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия и/или решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и/или на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) с приложена лична амбулаторна карта, съдържаща информация за проведени изследвания, консултации, епикризи и други, които удостоверяват заболяването.

При подаване на документите учениците представят и документ за самоличност. При възникнала необходимост и/или писмено изразено желание от страна на родителя, се извършва насочване за продължаване на обучението в ХІ клас (в профили или по специалности от професии, които са съобразени с индивидуалните им потребности и здравословното им състояние) на ученици със специални образователни потребности, които ще получат удостоверение за завършен Х клас.