Започва националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора“. И този път събитието събира в Свищов таланти от цялата страна, които в рамките на три дни ще се състезават за проза най-добър изпълнител. Състезанието се организира за 17-та поредна година в памет на Лора Николова, която загина във водите на река Лим на 4-ти април 2004 година, предаде кореспондент на "Фокус“.

Домакин на проявата, която продължава до 7-ми април, е Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“.

Участниците са на възраст от 7 до 19 години и са разделени в пет категории. Те ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Маргарита Хранова.

В първите два дни от програмата децата и младежите ще представят своите изпълнения в два тура – българска песен и песен по избор. Кулминацията на надпреварата ще бъде в неделя, с гала концерт и връчване на призове на победителите.

Голямата награда на конкурса е статуетката "Звездици за Лора“, изработена от скулптора Чавдар Велчев. Всички изпълнители получават диплом и медал за участие. Във всяка от възрастовите групи се присъжда първо, второ и трето място. Връчват се още награда "Гранд при“, парична награда от кмета на Община Свищов Генчо Генчев, приз на свищовското читалище, награда на дирекция "Култура и културно наследство“ към Общината, както и допълнителни награди от партньори и приятели на конкурса. За всеки от изпълнителите посещението на музеите в Свищов ще бъде със свободен вход в дните на конкурса.

Миналогодишната носителка на статуетката "Звездици за Лора“ бе младата певица Жанета Пеина от Монтана.

Състезанието традиционно се организира от бащата на Лора - Илиян Николов, със съдействието на Фондация "Ангели от Лим“, Община Свищов, ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“, спомоществователи и приятели.