Кметът на Община Хасково Станислав Дечев даде символичен старт на работата по проект за модернизация на ОУ "Н. Й. Вапцаров". На церемонията присъстваха заместник-кметът на общианта Динко Тенев, представители на фирмата-изпълнител, директорът на училището Димитрина Димитрова, директорът на дирекция "Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции" инж. Даяна Добрикова, представители на педагогическия и непедагогически екип на училището, експерти и др.

"Проектът за модернизация на училище "Н.Й.Вапцаров“ е един от първите, които Община Хасково спечели по Националния план за възстановяване и устойчивост- по процедура "Модернизация на образователна среда", съобщи кметът.

Ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност за постигане на енергиен клас А. Те включват топлинно изолиране на външни стени, покрив, под, подмяна на прозорци и врати, изграждане на автономна ФВЦ за собствени нужди с икономии в годишното потребление на първична енергия от 563,06 MWh/y и др.

Ще бъде осигурена достъпна средата с подход до сградата, до всичките й нива и до санитарните възли. Ще се изградят асансьор, външна и вътрешни рампи и др. Обновяването на училището включва още основен ремонт на помещенията с цел създаване на модерна, здравословна и комфортна училищна база, изграждане на STEM среда и др.

"В рамките на този проект ще бъде облагородено дворното училищно пространство. То ще е подходящо за игри, за спортни занятия и уроци по безопасност на движението“, уточниха от фирмата-изпълнител на проекта.

Ремонтът, обновяването и модернизацията на ОУ "Н.Й.Вапцаров“ са на стойност 2 499 633 лв. Срокът за изпълнение на строително монтажните работи е 311 дни.

"Искам специално да поздравя директора и целия екип на училището за това, че успоредно с този проект, успяхме заедно да разработим и спечелим още един. Той е за изграждане на нов физкултурен салон по "Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища“. Стойността му е 1 500 000 лв., а с неговото изпълнение училище "Н.Й.Вапцаров“ ще е поредното в Хасково с модерна, безопасна и привлекателна учебна база“, съобщи кметът Станислав Дечев.

Градоначалникът благодари на екипа на училището за добрата организация при преместване на учениците в сграда на друго училище докато тече ремонтът тук. Той покани всички да видят как изглежда днес училище "Н.Й.Вапцаров“ и увери, че след година учениците ще се върнат в напълно преобразена и модерна сграда.