Общо 4969 зрелостници от 74 училища в Пловдив и областта ще се явят на държавни зрелостни изпити тази година. 1301 квестори ще следят за реда при протичането на изпитите. Учениците ще държат матурата в различно училище от това, в което са учили, съобщи за Plovdiv24.bg началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова.

Още миналата седмица материалите за ДЗИ са пристигнали в РУО и вече са изпратени до всички 69 училища, в които ще се провеждат изпитите. Центърът за видеонаблюдение в РУО е готов и са разпределени експертите, които ще извършват проверките на място и наблюдението.

Самите изпити започват в 8,30 ч. и зрелостниците трябва да се явят половин час по-рано. Задължително трябва да носят лична карта, служебна бележка, че са допуснати до изпит и черен химикал.

Матура по български език и литература на 17 май ще държат 4856 ученици.

На втория задължителен ДЗИ на 20 май ще се явят общо 4725 дванайсетокласници. 2133  зрелостници ще държат изпити по профилирана подготовка по предмети, като най-много са желаещите за английски език – 1251, философия – 117, биология и здравно образование – 107, предприемачество – 107, география - 90, математика - 76, история - 75. 

На ДЗИ по немски ще отидат 68 ученици, по италиански – 47, по руски – 45, по испански – 34, по френски – 13. За изпит по информационни технологии са се записали 54 зрелостници, а по информатика – 12. На матура по химия ще се явят 11 ученици, а четирима – по физика. ДЗИ по музика ще държат 22 ученици.

Другите 2592 зрелостници ще се явяват на изпит по професионална подготовка. 

Общо 292 ще държат матури по желание, които ще се проведат от 22 до 29 май.  Най-много са учениците, които ще се явят на изпит по матемакита – 139, следват английски – 74, география -22, биология – 18. За първи път ще бъде организиран и изпит по корейски за две абитуриентки.

8 зрелостници са заявили по два допълнителни изпита по желание, а 10 ще се явят на изпит за валидиране на компетентностите по учебния предмет.

За първи път през тази година има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Според промените в Закона за училищното и предучилищното образование за поправка могат да се явят само зрелостници, които в предишна година са положили успешно ДЗИ. Двама ученици от Пловдив, завършили миналата учебна година, ще се явят за повишаване на оценката на изпита по български език и литература тази година. Законовите промени допускат недоволните от резултатите от майската сесия да се явят отново на матурите през август или догодина.