Започва кампанията "Голямо пролетно почистване на град Добрич“ от днес - 15 март, до 16 април 2023 г., предаде репортер на "Фокус". Общината официално обяви началото на инициативата и призовава гражданите, всички институции, бизнес, общински и държавни структури, социални, образователни и културни институти да се включат в почистването на зелените площи, местата за обществено ползване, междублоковите пространства, прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, административни сгради, паркинги, паркове, детски и спортни площадки.

В рамките на това традиционно градско събитие е обявена още една инициатива - "Направи снимка Преди и Сега“. "Приканваме нашите съграждани, които желаят да се включат в почистването, да направят снимка на района, който ще почистват преди, да направят снимка и след като той бъде почистен. Снимките могат да бъдат представени в специално определена за тази цел публикация на Фейсбук страницата на общината", посочват от местната администрация.

Тази година Голямото пролетно почистване протича като част от кампанията "Градска рециклиада“, организирана от Община град Добрич и "Екопак България" под мотото "Рециклирай пластмасови бутилки и метални кенове - Спаси живот!“. Акцентът е върху разделното събиране на отпадъци от опаковки от пластмасови бутилки и метални кенове.

За всички желаещи да се включат в Голямото пролетно почистване на града общината е осигурила чували. За отпадъците от опаковки от пластмасовите бутилки и метални кенове ще бъдат раздадени жълти чували, а за общия битов отпадък - черни чували. 

Препоръчва се отпадъците да бъдат събрани в чували до контейнерите за битови отпадъци или на удобно място за събиране от сметопочистващата техника. Извозването на събраните отпадъците ще се извършва от "Уейст Солюшънс България“ ЕООД. Необходимо е желаещите граждани да заявят предварително своето участието, като посочат района, който желаят да почистят на телефони 058/601 207 и 058/604 573, или на място в сградата на Община град Добрич на адрес: ул. "България“ No12.

"Нека се обединим в навечерието на Великденските празници, да си подадем ръка и заедно да почистим нашия град като добри стопани и с грижата си да покажем, че можем да бъдем отговорни и направим Добрич нашето по-чисто място за живеене в дългосрочен план", отправят апел от общината.

Жулиета НИКОЛОВА