От 26 септември до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да разгледат изложбата "Средновековният храм – лечебница на душата и тялото", един проект на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив".

В уникалната изложба ще бъдат показани икони на светци-лечители, средновековен стенопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Специален акцент е палеоантропологичната сбирка с образци от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието.

При откриването на 26 септември публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня. Началото е в 18.00 часа.

Лектори на събитието са доц. Елена Кантарева-Дечева, която ще разкаже интересни факти за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол, чиято реставрация тя ръководи от първия до последния ден, а проф. Георги Томов ще представи любопитни и малко известни факти за средновековната медицина в града и региона.

Средновековна църковно-славянска и византийска музика ще звучи в изпълнение на камерен мъжки хор в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, а гостите ще могат да опитат уникални средновековни напитки и храни, приготвени и представени от културолога Петя Крушева.