Започва изграждането на захранващ водопровод за село Стожер в област Добрич, съобщават от пресцентъра на Община Добричка. В 11:00 ч. днес ще бъде даден официалния старт на строителните дейности за изграждането на съоръжението от магистралния водопровод Батово - Добрич през село Соколник.

Очакванията са с новия водопровод да бъдат решени дългогодишните проблеми с безводието в село Стожер. В резултат на активната позиция на Община Добричка и последователните усилия на кмета Соня Георгиева в търсене на съдействие от държавните институции за трайно решение на кризата с водоснабдяването в село Стожер, на 5 ноември 2021 г. с Постановление №376 на Министерския съвет на РепубликаБългария е одобрен трансфер за целеви средства за изграждането на захранващ водопровод на село Стожер от магистралния водопровод Батово-Добрич през село Соколник в размер на 1 300 000 лева. С решение №593 от 22.12.2021 г. обектът е включен в Капиталовия списък.

Още през 2017 г. Община Добричка обезпечава финансирането на инвестиционния проект за обекта в размер на 9 000 лв. През 2022 г. е осигурено съфинансиране от общинския бюджет на стойност 48 385 лв. за дейностите на строителния надзор, обезщетенията за учредяване на сервитут, компенсации за залесяване. На 2 август 2022 г. е подписан договорът с изпълнителя "Инжстройинженеринг“ЕООД - гр.Варна, на стойност 1 273 608 лв. с вкл. ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 119 календарни дни. Строителният надзор на обекта ще се упражнява от "Булстройнадзор“ЕООД-гр. Добрич, след сключен договор на 16 март 2022 г. 

Предвижда се новото водно съоръжение да бъде изградено в два участъка - до с.Соколник и от с.Соколник до с.Стожер. В първия участък - от магистралния водопровод до с.Соколник, водопроводът ще бъде с дължина 2 273.20 метра и ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища и два имота с НТП нива. В село Соколник ще бъдат изградени водомерна шахта и бункерна

помпена станция, която ще е оборудвана с две помпи - работна и резервна. Ще бъде изградено и външно кабелно ел.захранване (кабелна линия НН) с дължина 124 метра. 

Във втория участък - от бункерна помпена станция в с.Соколник до кулата в с.Стожер, ще бъде изграден напорен водопровод с дължина 6 704 м. Водопроводът ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища, пасища. В прогнозната стойност на строителните дейности на обекта са включени и непредвидени разходи в размер на 9%.

На първата копка на новия строителен обект в района на водонапорната кула в село Стожер днес ще присъстват кметът на Община Добричка Соня Георгиева и представители на "Инжстройинженеринг“ ЕООД - Варна.