Започва изграждането на нов храм "Възкресение Христово" в Нови Искър, съобщиха от Столична община.

"Подкрепата за църквите и манастирите е помощ за укрепване на вярата, запазване и предаване на християнските ценности, които са в основата на морала и човещината. Откакто съм кмет, подкрепих и помогнах за изграждането на 8 нови църкви и тази в кв. “Курило“ е деветата. Предоставяме общински терени, осигуряваме и финансова подкрепа както за строителство, така и за реставрация на храмове", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на символичната първа копка за строеж на нов храм в Нови Искър. 

Църквата ще носи името "Възкресение Христово". Тържествен водосвет за градежа на новия храм отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, който се и помоли за благословение на всички миряни. 

Новият храм "Възкресение Христово" ще се изгражда в кв. "Курило" на Нови Искър, за което Столична община предоставя общински терен. 

"По програмата, която създадох, храмове и манастири са получили финансова помощ както за строителство, така и за реставрация. Пет от подкрепените в моята програма нови храмове са вече действащи църкви, а други три са в строеж. На територията на район "Нови Искър" продължава реставрацията на стенописите в Курилски манастир "Свети Иван Рилски" и ремонта на храм "Св. Николай Чудотворец" в кв. "Славовци", добави още кметът Фандъкова. 

По програмата на столичния кмет са финансирани строителството и възстановяването на повече от 20 православни църкви и манастири в София. 

На тържествения водосвет присъстваха отец Александър, председател на Църковното настоятелство, отец Нектарий, кметът на  район "Нови Искър" Даниела Райчева, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общински съветници, много миряни.