От столичния район "Сердика" съобщават, че започва изграждането на ВиК инфраструктура на кв. Бенковски. Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2022г. Съгласно сключения договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, срокът за изпълнение е до 1 юли 2024г.

Проектът е изготвен съгласно подадени изходни данни от Софийска вода АД и изготвена проектна документация. На тази територия няма изградена канализация, всички имоти са заустени в канализация изградена по стопански начин преди много години, както по-голямата част от територията на кв. Бенковски. Тя не е достатъчна да поеме битовите и дъждовните води. Същите имоти би трябвало да са на септични ями.

С този проект ще бъдат решени проблемите по отношение на отводняването на тези имоти и заустването им в новоизградената битовата канализация посочени на картата. След изграждането ѝ същата ще бъде въведена в експлоатация и предадена на Софийска вода АД за нейното поддържане.

За да може да се отводни цялата територия на квартала е необходимо всички главни канализационни клонове да бъдат отведени до вече изградената помпената станция. За доизграждане на канализация и водоснабдяване на кв. Бенковски, има одобрена проектна документация и влезли в сила разрешения за строеж за главните канализационни клонове, поясняват от районната администрация.

Проектът предвижда изграждане на нова битова и дъждовна канализация, нова водопроводна мрежа и сградни канализационни отклонения - 143 бр. битови и 4 бр. дъждовни.

Към настоящия момент техническия проект се съгласува с експлоатационните дружества, предстои внасянето му за издаване на разрешение на строеж и откриване на строителна площадка, съобщават още от район "Сердика", като добавят, че жителите на квартала ще бъдат уведомявани своевременно за поетапното изпълнение на строителните работи.