Две хорови събития ще се проведат в Стара Загора под егидата на "България пее`2024“ през април, предаде репортер на "Фокус". Националната инициативата на Български хоров съюз се провежда за осма поредна година в цялата страна. За града на липите това ще бъде чвтвърто издание, благодарение на Народно читалище "Родина-1860“, което е родоначалник на хоровото изкуство в Стара Загора, 

По инициатива на Инър Уийл Клуб Стара Загора-Берое, днес от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“ ще се проведе Великденски благотворителен концерт. Старозагорци ще могат да чуят изпълненията на Смесен хор "Родина“ с любезното участие на солистите на Държавна опера Русе – Нели Петкова и Теодор Петков. На пианото ще видим Ерна Пушева. Празничният концерт е посветен на 78мата годишнина на хор "Родина“, който е най-дългогодишната хорова формация в града, създаден на 1 май 1946г. Входът е с покани, а събраните средства ще подпомогнат дейността на Смесен хор "Родина“.

Няколко дни по-късно - на 20 април в събота на Лапидариума в Регионален исторически музей от 16:00 часа предстои Хоров концерт с участието на Смесен хор "Родина“ с диригенти Емил Минев и Добринка Койнова-Бирман, Дамски камерен хор "Da capo" при Читалище Родина с диригент Добринка Койнова-Бирман, както и Туристически хор "Средногорски звуци“. Входът е свободен! При лошо време ще се проведе в РИМ.

Смесен хор "Родина" е създаден през април 1946 година по повод участието му в Първомайска манифестация. По време на 78-годишното си съществуване е натрупал богат опит и рутина, но е запазил свежестта и искреността на любителското изкуство. След основаването му, негови диригенти са били личности като Златан Станчев, Иван Димов, Веселин Ненов, Богдана Попова, Пламен Георгиев. Консултанти на хора са били проф. Георги Робев и проф. Васил Арнаудов. От 1982 година диригент на хора е Емил Минев, възпитаник на Българската държавна консерватория. 

През 1982г. по поръчка на Община Стара Загора към Народно читалище "Родина" се създава Хорова школа с главен диригент Емил Минев. Хоровата школа включва 4 хорови формации – от най-малките деца до пенсионери. Всеки хор си има отделен диригент, хормайстор и корепетитор. Хорът, който той ръководи лично като централна формация в школата е смесен хор "Родина", съставен от любители – аматьори е със 78 годишна история и е един от най-известните хорове в България. В репертоара му са включени произведения от различни стилове и епохи до съвременни автори.

Репертоарът на хора и до сега включва творби на автори от различни стилове и епохи - от Ренесанса и Барока, през Класиката и Романтизма към първата и втора половина на 20-ти век. Важно място в репертоара на хора заема българската хорова музика.

Хор "Родина" е лауреат на всички републикански фестивали на художествената самодейност. Лауреат е на международни фестивали в Дебрецен - Унгария (1971), Медидзрое - Полша (1985), "Варненско лято" - България (1993) и "Златната Диана"- България, (1995).  Хорът е лауреат и носител на награди от Международни хорови конкурси - Ланголен - Великобритания (1975), Медзизрое - Полша (1985), Мидълзбро - Великобритания (1990), Варна - България (1993 г.), Лимбург - Германия (1993), Шпитал – Австрия (2010) и Истанбул –Турция (2012). Международни концертни турнета е осъществил в Русия (1968), Полша (1970, 1985), Чехия (1971, 1988), Унгария (1972), Германия (1973, 1993) Великобритания (1975, 1990), Румъния (1982), Гърция (1999), Турция (2003 г.), Франция (2007 г.), Македония ( 2009г.), Австрия / 2010г./

В културния живот на града хорът участва много активно. Във всички градски и национални празници  присъствието му е неизменно. Във връзка с фестивалите, хорът подържа делови и приятелски отношения с много състави от страната. С някои от приятелските състави осъществява проекти в областта на кантатно-ораториалната музика: съвместно с Държавна опера – Стара Загора, Сливенски симфоничен оркестър и Смесен хор "П.Стайнов" – Казанлък реализира Моцарт Реквием и Шуберт Меса G dur. В някои от изпълненията участва и приятелски хор от гр.Лион – Франция. С него през 2011 г. е изпълнен  Реквием от Габриел Фуре с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

През 2013 и 2014г. хора участва в Международен фестивал на хорове, оркестри и музикално-танцови формации в Кючук Кую – Турция и в операта "Отело" от Верди на Държавна опера Стара Загора. През 2015г. участва в Международен фестивал Балкан Фолк фест – Варна и 2016г. -  Международен фестивал в гр.Римини – Италия, Международен хоров фестивал в гр.Лариса – Гърция 2017, Международен фолк-фестивал Белград, Сърбия – 2018, Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство "Магията на Венеция", Лидо ди Йезоло, Венеция, Италия 2019. Подготви и първото изпълнение в Стара Загора на Misa Criolla от Ariel Ramirez.

Хор "Родина" има записи в БНР - Радио Стара Загора, Радио Будапеща, Радио Варшава, Радио Кьолн, Радио Скопие, Радио Виена, Радио Истанбул, Радио Лондон и Би  Би Си.