От днес до 17 юли ще се проведе второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър на лятна сцена Парк Военна академия, съобщиха организаторите на фестивала. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития и тази година е с международно участие.



Фестивалът ще бъде открит на 24 юни от 20:00 часа от артистите на Музикалния театър с концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта“ на сцена Парк Военна академия. Артистите на театъра ще представят на фестивала и най-доброто от световния мюзикъл в концерта-спектакъл "Една вечер с хитовете на Бродуей“(26 юни). Балет "Арабеск“ показва на 3 юли своята Лятна гала с избрани спектакли на хореографи от България и чужбина.



С най-актуалните мюзикълни и балетни заглавия от своя репертоар на фестивала гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония. Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ – Велико Търново ще представи на 25 юни мюзикъла "Вражалец“ от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавна опера – Русе гостува на 2 юли с мюзикъла "Кой е Големанов“ от Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Държавна опера – Пловдив ще потопи публиката в страстния свят на тангото на 9 юли с концерта "Картини от Пиацола“. На 10 юли на фестивалната сцена в Парк Военна академия гледаме хитовия мюзикъл "Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски център – Варна.



Тази година фестивалът има и гости от чужбина. Народният театър на Ниш, Сърбия ще покаже на 1 юли мюзикъла "Някои го предпочитат горещо“ по едноименната филмова комедия. Постановката на режисьора Александър Маринкович ще се играе на сцената на Музикалния театър от 19:00 часа.



На 8 юли в Парк Военна академия от 21:00 часа гледаме балетния спектакъл "Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор е Олга Панго - най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония. Същият ден в Музикалния театър тя ще води семинар с уъркшоп за навлизането на елементи от съвременния танц в класическия балет.



В рамките на фестивала на 25 юни ще се проведе семинар с уъркшоп и на големия театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия). Той ще говори за тенденциите в съвременния мюзикъл. На сцената на Музикалния театър Брадич постави преди две години мюзикъла "Цигулар на покрива“, който се превърна в явление за българската музикално-театрална сцена. Фестивалът ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на "Цигулар на покрива“ на сцена Парк Военна академия.



Музикалният театър е учредител на фестивала, чиято цел е да показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на учредителите е той да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Вижте програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ТУК



Спектаклите се играят с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на Военна академия "Г.С.Раковски“. Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.