Цигуларката Мила Георгиева и оркестърът на "Класик ФМ" радио с диригент Максим Ешкенази ще открият 19-то издание на "Европейски музикален фестивал" във Варна с концерт на 8 септември от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, съобщиха от Община Варна. Сбитието се реализира с финансова подкрепа на Община Варна и на Националния фонд “Култура"

Мила Георгиева се завръща във Варна - с интерпретация на два от най-популярните Моцартови цигулкови концерти – Третият в сол мажор, KV 216, и Петият в ла мажор, KV 219. Ще звучи също увертюра към операта "Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от композитора на 16-годишна възраст.

Оркестърът на "Класик ФМ“ радио отбелязва 20-я си рожден ден с редица прояви тази година. С неговото развитие е свързан творческият път и на двамата гостуващи на варненска сцена музиканти.

Мила Георгиева е солист в първия цикъл на оркестъра – "Концертмайсторите". Работила е с различни диригенти, като последните няколко проекта е на сцената с Максим Ешкенази. Първият им съвместен концерт през 2019 г. е “Tango & Campanella" с романтичната музика на XIX век, след което заедно правят и "Годишните времена" на Вивалди и на Пиацола. Мила Георгиева живее в Лондон, концертмайстор е в Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, участва в камерни концерти в Баден-Баден.