Започва традиционната инициатива на Европейската комисия – Европейска седмица на мобилността. Милка Асенова, експерт "Връзки с обществеността“ в Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица уточнява за Агенция "Фокус“, че кампанията продължава до 22 септември. Тя припомня и, че нейната цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазването на околната среда и за създаване на отговорно отношение, и високо екологично съзнание в гражданите на Европейския съюз.

Темата на кампанията тази година е "По-добри връзки“. Тя е избрана, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения. Това може да се случи при среща на площада в градска среда, до където можем да стигнем чрез обществения транспорт. По-добрите връзки в транспорта означават по-добре свързани обекти и хора, което е основна тема на Европейския зелен пакт на Европейската комисия.

Темата "По-добри връзки“ обхваща всички аспекти на устойчивия транспорт в градската среда, които могат да бъдат обобщени със следните думи на английски език, започващи с буквата "p“: хора (people), места (places), пакети (packages) и политики и планиране (policy & planning).

Освен това общественият транспорт си остава неизменен партньор за постигане на свързаност, безопасно пътуване и опазване на околната среда, заедно с активната и споделена мобилност и други извършвани по заявка и устойчиви варианти на транспорт. Свързването на "традиционните“ видове транспорт с нови цифрови решения си остава ключов аспект за бъдещето.

Ежегодно всяка община има възможността да участва в кампанията с изпълнението на един, два или и трите критерия – организиране на мероприятия по време на седмицата 16-22 септември, въвеждане на една или повече постоянни мерки, които да спомогнат прехода от личен автомобил към екологичен начин на придвижване, както и провеждането на Ден без автомобили (22 септември), когато една или повече улици биват затворени за движение на автомобили.

И през тази година Община Велико Търново подкрепя кампанията и призовава хората да използват възможно най-малко автомобилите си в градска среда. Към апела се присъединяват и всички местни администрации в областта.