Започва 32-то издание на  Европейски младежки поп-рок конкурс "Сарандев“ и в следващите три дни Добрич е домакин на едно от най-значимите музикални събития в културния календар на страната, предаде репортер на "Фокус". Млади изпълнители от Полша, Гърция, Румъния, Молдова, Украйна, Казахстан и България ще изпълнят Концертната зала на Младежкия център с енергията, вълнението и красотата на младостта и песенния талант.

Участниците от нашата страна представят 16 населени места от различни региони. Първата вечер от конкурса днес започва в 17:30 часа. Певците се явяват с песен на своя роден език. Втората конкурсна вечер участниците ще пеят песен по избор. Третата вечер е с начало в 17:00 часа. Тогава е награждаването на лауреатите и Гала концертът. Специални гостите са Керана и Космонавтите.

Керана  и Космонавтите са приели поканата на организаторите, които предварително са проучили интереса на младите хора в Добрич, съобщават организаторите на конкурса - Младежкият център. Керана е добре известна с участието си в телевизионния формат "Като две капки вода“.

 

Наградният фонд на "Сарандев'2023" е 7 хиляди лева. Общината увеличи паричните награди с 2 500 лева. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

 

Председател на журито отново е композиторът Хайгашод  Агасян. Тази година Добрич има свой представител в състава му - младият и много талантлив Александър Петров, който беше сред финалистите в последното издание на "Гласът на България“. В международното жури е включен и полякът Михал Качмарек, носител на Гран При от "Славянски Базар“- 2013 г. в Беларус, също Ирина Романченко от Украйна, Карлъйгаш Абдикаримова от Казахстан и Николай Текелиев, България.

Жулиета НИКОЛОВА