Стартира поетапното изграждане на довеждащия водопровод на с. Брестовица, община Родопи. Проектът предвижда реконструкцията на близо 5 км довеждащ водопровод, изграждане на шахти с прилежаща техническа инфраструктура и въздушник в помпена станция "Брестовица 3“. Срокът за изпълнение на работата по договор е 180 календарни дни. Финансирането е осигурено от "Български ВиК холдинг“ ЕАД. Договорът с ВиК-Пловдив за инвестиционен заем на стойност 2 225 000 лв. без ДДС за финансиране на строително-монтажните работи беше подписан на 16.04.2024 г. Символичната първа копка на обекта в с. Брестовица направиха днес управителят на "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - гр. Пловдив Антон Гълъбов, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, кметът на с. Брестовица Мария Манолова и представители на строителната фирма в присъствието на жители на населеното място.

"Нямаме намерение да губим време. Имаме намерение всичко да стане бързо и много качествено“, категоричен бе управителят на ВиК Пловдив Антон Гълъбов. "Хората тук заслужават достъп до чиста питейна вода. Ще направим всичко възможно да доведем до край този мащабен проект. Първата стъпка беше изграждането на пречиствателно съоръжение. Съвсем скоро предстои неговото завършване и въвеждане в експлоатация. Чрез средствата, осигурени от "Български ВиК холдинг“ ЕАД и с реконструкцията на този водопровод, ангажиментът от страна на държавата като стъпки е предприет, коментира Гълъбов.

Управителят на водоснабдителното дружество обясни, че теренът във висока зона е публична общинска собственост. Затова е ангажимент на общината да осигури подмяната на водопроводната мрежа в него, като за целта общинската администрация може да кандидатства за финансиране чрез различни финансови инструменти. Гълъбов заяви увереността си в бъдещото добро сътрудничество с местната власт в името на постигането на общата цел – осигуряването на вода с необходимите питейни качества за гражданите на с. Брестовица.

Антон Гълъбов подчерта, че ще се работи в посока минимизиране на неудобствата за гражданите. "Поемаме отговорност и ангажимент това да се случи в най-кратък срок, да бъде изпълнено качествено и с възможно по-малко негативи за гражданите на с. Брестовица“, заяви той.

Чрез реконструкцията на водоснабдителните съоръжения в с. Брестовица ще бъдат осигурени непрекъснатост на водоподаването и условия за доставяне на вода с необходимите питейни качества, което ще подобри качеството на живот на населението.