Започнаха “Есенни литературни дни" в Стара Загора, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Началото на XI-тото издание се състоя в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески" с отчитането и награждаването на победителите от Национален конкурс за поезия “Акад. Николай Лилиев". Поздрав към публиката отправиха ученици от Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова". Анка Атанасова, Патрисия Динева, Стефани Атанасова и Полина Влахова с акомпанимент на роял изпълниха красиви музикални съчетания от поезията на акад. Николай Лилиев.   

“Много силна емоция стои зад възстановяването на “Есенни литературни дни". Благодаря на колегите от отдел “Култура" на Община Стара Загора, тъй като заедно ги стартирахме с много желание и хъс, но заради обстоятелства, които донесе пандемията, не успяхме да ги видим в пълния им блясък. Надявам се това XI-то издание да ни бъде на късмет занапред. Постарали сме се да има по нещо за всички възрасти и предпочитания, програмата е наситена и разнообразна . Желая успех и попътен вятър!", каза при откриването ресорният зам.-кмет на Общината Милена Желева.   

Повече за литературните дни разкри поетът и председател на журито на конкурса за поезия Таньо Клисуров. “Участваха 170 автори с по 3 творби и искаме да подчертаем, че всеки един от писателите има качества, които трябва да бъдат подчертани и приветствани. На първо място са оригиналните идеи. Изборът на тема е много труден за всеки поет. Най-предпочитана си остава тази за любовта, но и точно за нея се получават най-несполучливите творби. Необикновените стихове, които остават дълго в съзнанието, са и тези, които сме определили като първенци", сподели поетът.  

Журито, с председател Таньо Клисуров и членове Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев, награди с поощрителна награда Милчо Петров за стихотворението “Лято след черен сняг" и Женя Димова за стихотворението “Час по литература". Челната тройка заемат, както следва: Елена Ватрачка за творбата й “На арената" с трето място, Красимира Макавеева за стихотворението “Всичко тече, всичко се променя" с второ място и дългоочакваното първо място се отрежда на Павлина Йосева с произведение “Криво хоро".   

Кулминацията на вечерта дадоха солистите на Държавна опера Стара Загора Емилия и Ивайло Джурови, заедно с Полина Влахова на роял, с изпълнение на песните по стихове на изключителния поет акад. Николай Лилиев.   

Национален конкурс за поезия в памет на акад. Николай Лилиев се организира от Община Стара Загора, Фондация “Космос - Димитър Брацов", Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески" с подкрепата на НЧ “Акад. Николай Лилиев" и НЧ “Даскал Петър Иванов".   

Гости на събитието бяха още Диана Атанасова, началник отдел “Култура" на Община Стара Загора, Дарин Петков, общински съветник и директор на Държавен куклен театър Стара Загора, жители и гости на града, ценители на поезията и изкуството.  "Есенните литературни дни" продължават с богата програма за всяка възраст и вкус.  

Рени АТАНАСОВА