Започнаха 30-те Чудомирови празници в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Официалното откриване бе снощи в Литературно-художествен музей “Чудомир", където е и къщата, в която Димитър Чорбаджийски е живял и творил със съпругата си Мара Чорбаджийска.

По време на откриването присъстващите отдадоха почит към автора на неговия гроб в двора на къщата, а в музея бе открита експозицията “Нашенци", представяща творби, подбрани от Чудомир за последната му изложба. Вечерта бе връчена и 55-ата награда “Чудомир" за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел". Тазгодишният носител е писателят и юрист Калин Василев, който спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Гости на откриването бяха заместник-кметът Сребра Касева, председателят на Фондация "Чудомир“ Борис Кърчев, членове на Фондацията, директорът на Литературно-художествен музей "Чудомир“ Добрина Матова, родственици на Чудомир, директори на казанлъшки културни институти и граждани. Преди началото на тържественото откриване бяха поднесени цветя на гроба на Димитър Чорбаджийски - Чудомир в двора на Литературно-художествения музей. 

"В продължение на 8 дни казанлъчани и гости ще насладят на разнообразни форми в сферата на изкуството и литературата. Много са събитията за малки и големи, които включват концерти, изложби, дискусии, представяне на книги, конкурси, събития за деца. Запазил непринудеността и градивната сила на народното мислене хуморът на Чудомир е израз на доверие към човека, като пленява не само с чувствата си , но и с благородството на духа“, казс зам. кметът на Община Казанлък Сребра Касева.

Бяха представени акцентите в програмата на тазгодишното издание на празниците и покани присъстващите да разгледат изложбата "Нашенци“, подредена в една от залите на музея, специално за началото на събитието. Откриването на празниците завърши с поздрав към организаторите на празниците и казанлъчани отправиха изпълнителите от Смесения хор "Петко Стайнов“.

Малко по-късно бе представена и първата постановка, състезаваща се за престижната награда “Комедиен хит на сезона". На сцената в зала “Любомир Кабакчиев" актьорите от Драматичен театър “Невена Коканова" в Ямбол представиха спектакъла “Министрите идат".

Програмата по повод Чудомировите празници ще продължи до 1 април. В нея, тази година, са включени осем спектакъла, като интересен момент е, че пет от тях ще бъдат по Чудомир. За хората, изкушени от литературата ще има общо пет литературни премиери на книги, които са внимателно подбрани. Други акценти по време на празниците ще са творчески работилници, конкурси, научна конференция, а на казанлъшката сцена няколко постановки на трупи и актьори от цялата страна ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона". Награждаването ще се състои по време на закриването на 30-те Чудомирови празници в Казанлък на 1 април.

Повече може да чуете в звуковия файл.