Пред пълна зала беше дадено началото на 49-ото издание на фестивала "Зимни музикални вечери – професор Иван Спасов", предаде репортер на "Фокус".

"Изключително съм щастлив, че вече почти половин век Пазарджик е домакин на този фестивал, превърнал се в емблематичен празник на класическата музика.

Тазгодишното издание е особено специално и защото отбелязваме 90 години от рождението на самия професор Иван Спасов, създател на "Зимните музикални вечери" именно в Пазарджик, оставил своя непоклатим отпечатък върху класическата музика и българската култура по целия свят. Почитаме него и неговите наследници, чиято неуморна работа да съхранят наследството му ни вдъхновява и днес", каза при откриването кметът на града Петър Куленски.

Тазгодишното съпътстващо събитие на фестивала е изложба на изключителния пазарджишки художник Славчо Славчев. Изложените във фоайето на зала "Маестро Георги Атанасов" творби на Славчо Славчев са само част от творчеството му, чрез което той създава истински истории, разказани чрез цветове и форми, които оставят отпечатък във въображението и сърцето на всеки, който ги види.

"В следващите дни ни очаква богата програма от вълшебни произведения, изпълнени от български и чуждестранни музиканти. Пожелавам на всички граждани и гости музиката от този празник за сетивата да обогати душите ни и създаде значимо за вас изживяване", каза още пред събралото се множество Куленски.