Започна записването за участие в Богоявленския ритуал за спасяване на Светия кръст в Мездра, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Желаещите да участват могат да се регистрират в Центъра за административно обслужване при Община Мездра или на място срещу документ за самоличност и след попълване на декларация-съгласие за участие, с която участникът поема отговорност за своето здравословно състояние. Друго задължително условие е участниците да са навършили 18 години, уточниха от общинската управа.

Спасителят на кръста ще получи 100 лв., осигурени от Църковното настоятелство при храм "Св. Георги Победоносец" и предметна награда от Община Мездра, а останалите участници - поощрителни награди.

Църковното настоятелство при храм "Св. Георги Победоносец" в Мездра съобщава, че във връзка с предстоящите Богоявленски празници на 6 януари от 9 ч. в храма ще бъде отслужена златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени от Негово Високоблагоговейнство иконом Данаил Цинцарски, енорийски свещеник на Мездра.

По-късно, от 10:40 ч. ще започне литийното шествие от храма до стария мост на река Искър при крепостта "Калето“, а Богоявленски ритуал за спасяване на Светия кръст ще започне от 11 ч.